Elle veya basit araçlarla tasınması mümkün olmayan malzemeleri kaldırma, baska bir tarafa dönerek ve/veya hareket ederek aktarma, yer degistirme, malzemeleri yükleme, boşaltma işlerinde kullanılan makinalara vinç denir. Vinç kelimesinin ingilizce karsılıgı “crane“dir. Bir vinç, düsey ve yatay yönde hareket edebilmesi sayesinde her tipte yükün yerini degiştirebilir.
Vinç türü makineler vinç  operatörlük belgesi olan operatörler tarafından kullanılmalıdır….
** Vinç belgesi almak için gereken şartlar.. **
1- 1 Adet FotoÄŸraf
8 Adet Birbirinin Aynı Vesikalık Fotoğraf : Yeni çekilmiş ve yüz kısmı ön cepheden çekilmiş vesikalık fotoğraf olmalıdır.
2- Diploma Fotokopisi Noter Tasdikli veya Asıl Belge
DİPLOMA,TASDİKNAME,GEÇİCİ MEZUNİYET BELGESİ,ÖĞRENİM KAYIP BELGESİ NOTER TASTİKLİ veya Asıl Belge ,AÇIK LİSE veya ÜNİVERSİTE’ de okuyanlar ÖĞRENCİ BELGESİ.
En az İlkokul mezunu olunması zorunludur..
3- Sabıka Kaydı (Verileceği kurum kısmına EHLİYET için yazılması gerekmektedir.)
SABIKA KAYDI BELGESİ : Sabıka kaydı dilekçesine konusu : “ EHLİYET “ Olacak, Adliye Kaymakamlık veya e-devlet sitesinden.
4- Sağlık Raporu
“ G “ Sınıfı Sürücü Olur Sağlık Raporu ( 2 suret ) : Özel Hastane ve Polikliniklerden Tek Doktor veya Aile hekimlerinden v.s. alınabilir.;
5- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
NÜFUS CÜZDANI Fotokipisi : Nüfus cüzdanının veriliş tarihi 10 yılı geçmiş olmamalıdır
SINAV PROGRAMI
İş makinaları kursu operatörlük belgesi sınavları İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İstanbul Güngören İlçesinde belirlemiş olduğu okulda yapılacak olup. Sınav günü ilk olarak teorik sınav yapılacaktır, teorik sınavda başarılı olan kursiyerler uygulama sınavına girecektir. Her iki sınavda da başarılı olan kursiyerlerin sertifikaları sınav tarihini takip eden 15 gün içinde Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından onaylanır ve kursiyerlere teslim edilir. Teorik sınavda 40 adet soru sorulmaktadır. Geçer not 70 dir Uygulama sınavında puan olmayıp Başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
BAKINIZ:  vinç operatörlük belgesi
Sürücü Belgesi Ehliyet’e İşletme
Herhangi bir sınıf ( A2,B,C,D,E,F ) olanlar vinç operatörlük belgesini aldıktan sonra iş makinası Kursunun bulunduğu yerdeki Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne müracaat edip Operatörlük belgelerini Sürücü belgelerine G sınıfı ehliyet olarak işletebilirler..
Hiç ehliyeti olmayanlar için ise …
Operatörlük Belgesini aldıktan sonra
1- Önce her hangi bir sınıf sürücü belgesi ( A2,B,C,D,E,F ) için sürücü kursu na başvurup ehliyet sertifikası alınır daha sonra kazanılmış ehliyet sertifikası ve operatörlük belgesi ile Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne müracaat edip Sürücü belgesi alınabilir.Örnek E sınıfı sürücü sertifikası alındıysa ehliyete E+G ve yan tarafına Vinç alınan operatör belgesinin adı yazılır…
Eski tip ehliyetler aşağıdaki gibidir.
Yeni Tip ehliyetlerde ise Operatör belgesinin Kodu yazılmaktadır.